Електронні адреси бібліотеки: gmail biblioteka.cnu@gmail.comemail biblioteka.cnu@ukr.netemail 1 biblioteka@cdu.edu.ua      Соціальні мережі бібліотеки: instagram Instagramfacbook Facebooktelegram Telegram

nachodki.ru интернет-магазин

ДАНИНА ПАМ’ЯТІ ЗНАНОМУ УКРАЇНЦЮ

 

Серед відомих подвижників духу Шевченкового краю чільне місце посідає Михайло Олександрович Злобинець (Домонтович). На жаль, це ім’я незаслужено призабуте, й тому мало знане в сьогоденному українському соціумі. А між тим цей подвійний тезко свого іменитого земляка-золотоніщанина Михайла Максимовича належить до числа тих наших співвітчизників, котрі поклали на вівтар української ідеї свої життя. Володар багатогранного таланту, відомий педагог, публіцист, поет-пісняр, віртуозний бандурист. А ще – громадсько-політичний діяч, полум’яний патріот України, фундатор і лідер просвітницького руху Золотоніщини доби Української революції 1917 – 1921 років, відтак і одна із жертв сталінських репресій (закатований у сумнопам’ятному 1937-му). Цьогоріч у листопаді виповнилося 140 років від дня народження відомого достойника.

З цієї нагоди в місті Золотоноші, саме в День гідності і свободи (суголосність обох дат – очевидна!), відбулася акція пошанування Михайла Злобинця. До меморіальної дошки знаного українця лягли живі квіти, основна ж частина цих заходів Пам’яті відбулася в ошатній актовій залі міського будинку дитячої і юнацької творчості (колись – приміщення чоловічої гімназії, в якій від 1909 р. Михайло Олександрович викладав математику).

Учасниками цього велелюдного зібрання стали золотоніські педагоги, бібліотекарі, культармійці та гості міста. Про громадянський і духовний подвиг великого патріота говорили секретарка міської ради Наталія Сьомак, директорка краєзнавчого музею Віта Ямборська, місцеві краєзнавці, а також автор цього блогу. На сцені експонувалася бандура, яку колись власноруч виготовив Михайло Злобинець (зберігається в Золотоніському краєзнавчому музеї). Лунали й чарівні звуки цього головного національного музичного інструменту у виконанні лауреатки міжнародних конкурсів Віти-Вікторії Задорожної (м. Київ) та місцевого кобзаря Романа Швидкого.

Та найголовнішою подією цього дня стала презентація книги «Просвітник і бандурист Михайло Злобинець», котра днями побачила світ у одному з харківських видавництв (Олександра Савчука) завдяки фінансовій підтримці Золотоніської міської ради. Авторами-укладачами цього змістовного й гарно оформленого видання стали київська професорка Оксана Силка (народилася в Золотоноші) та харківський журналіст Віктор Козоріз (родом із Великого Хутора, Драбівщина). Долучилася до творення книги й черкаська історикиня, професорка нашого університету Лариса Синявська.

photo 2023 11 24 11 34 26

За жанром книга є збірником і композиційно складається з підготовлених авторами статей про життя і творчість великого земляка (на основі архівних матеріалів, стародруків, документів), а також спогадів бандуриста й мистецтвознавця, учня М. Злобинця Марка Мішалова (уродженця Золотоніщини). У структурі книги подано репринтну версію знаменитого «Самонавчителя до гри на кобзі або бандурі» авторства М. Злобинця (1913 – 1914 рр.). Важливо в цьому зв’язку підкреслити, що матеріали запропонованої книги поряд зі своєю самодостатністю, як оригінальне дослідження, мають і неабияке джерелознавче й прикладне значення.

Сторінки видання рясніють як портретними, так і сюжетними світлинами, копіями титульних сторінок творів М. Злобинця, зразками його письма тощо, а стиль подачі інформації забезпечує доступність її сприйняття та викликає неабиякий інтерес. 

404892240 740130531489216 2655335537779200937 n

 

Поза всякими сумнівами, на це гарне видання чекає довге життя в книжково-читацькому Всесвіті. Воно буде цікавим і корисним  літераторам, мистецтвознавцям, музикантам, літописцям рідного краю, учасникам освітнього процесу, а також і широкому загалу читачів, небайдужому до нашої славної історії та її видатних персоналій.

А постать Михайла Злобинця назавжди залишиться в пам’яті його земляків як невгасимий взірець патріотизму й незламної відданості українству, що набирає особливої ваги в умовах відсічі агресії путінської росії.

Григорій Голиш, директор наукової

бібліотеки ім. М. Максимовича,

голова Золотоніської районної організації НСКУ

Перегляди: 148

ScopusWOSSDESPLzbMATHWARSEBEIEASPBDJTeamIOPScienceJstoreOECDWileySTATISTAICUINCOSIUSIAZ

Наша адреса: 18031, м. Черкаси, вул. Університетська, 22

Телефон: (0472) 35-52-29, (0472) 37-30-92

Електронна пошта: biblioteka.cnu@gmail.com, biblioteka.cnu@ukr.net, biblioteka@cdu.edu.ua