Електронні адреси бібліотеки: gmail biblioteka.cnu@gmail.comemail biblioteka.cnu@ukr.netemail 1 biblioteka@cdu.edu.ua      Соціальні мережі бібліотеки: instagram Instagramfacbook Facebooktelegram Telegram

Бесплатные шаблоны Joomla

Майстер пензля і пера

Живопис — це поезія, яку бачать,
а поезія — це живопис, який чують.
Леонардо да Вінчі

Цими днями минуло 70 років від дня народження народного художника України, письменника, колекціонера й видавця, яскравого представника Нової хвилі (стилю в авангардистському живописі), Шевченківського лауреата Миколи Пантелеймоновича Бабака. Він народився 10 червня 1954 року в с. Воронинці (нині Золотоніського району), зростав у селянській родині. Після закінчення Мельниківської школи здобув мистецьку освіту й працював художником-оформлювачем, співробітником редакції газети. Від 1980 року зосередився винятково на творчій роботі. З 2014 року працює у творчому тандемі з Євгеном Матвеєвим.

Як художник, сповідує концепцію поставангарду, працює в напрямі гіперреалізму, неоекспресіонізму й трансавангарду. Автор сотень графічних та живописних робіт, асамбляжів, організував 12 персональних виставок різних рівнів та взяв участь у близько 30 групових вернісажах. Найвідоміші роботи майстра – «День ненароджених птахів», «Де ви тепер, кати мого народу?», проєкт «Жертвопринесення» (із Є. Матвеєвим) та ін. Наш земляк став відомим як учасник 51-ї Венеційської бієнале з національним творчим проєктом «Діти твої, Україно».

Микола Бабак майстерно володіє літературним словом, автор багатьох поезій і прози, а також доволі оригінальних за змістом і формою романів «Вільхова кров» (альтернативне прозове мислення) і «Едемські біси» (у жанрі фразеологічної містерії). Майстер пензля і слова зажив слави і як колекціонер: зібрав сотні народних картин, ікон, ретросвітлин і речей народного вжитку. У співавторстві з Олександром Найденом він створив фундаментальні книги «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини ХVІІІ – XX ст.» (відзначена Національною премією ім. Т. Шевченка) та «Сільська фотографія Середньої Наддніпрянщини кінця ХІХ – XX ст.». Окрім живопису й літератури наш земляк активно займається й видавничою діяльністю.

Він відомий і як активний громадський діяч і волонтер, нині є генеральним директором благодійного Фонду Миколи Бабака. Принагідно нагадаємо, що цьогоріч, у березні наш університет підписав із названим фондом угоду про співпрацю. Вона передбачає створення на університетській базі центру креативних індустрій, розробку відповідних освітніх програм, а також реалізацію спільних творчих проєктів.

Колектив ЧНУ імені Богдана Хмельницького щиросердно вітає знаного в Україні мистця й нашого партнера із ювілеєм. Невичерпної Вам творчої енергії, шановний Миколо Пантелеймоновичу!

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича

Живопис — це поезія, яку бачать,
а поезія — це живопис, який чують.
Леонардо да Вінчі

Джерело: https://cdu.edu.ua/news/vydatni-urodzhentsi-cherkashchyny-mykola-babak.html

Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Перегляди: 70

ScopusWOSSDESPLzbMATHWARSEBEIEASPBDJTeamIOPScienceJstoreOECDWileySTATISTAICUINCOSIUSIAZ

Наша адреса: 18031, м. Черкаси, вул. Університетська, 22

Телефон: (0472) 35-52-29, (0472) 37-30-92

Електронна пошта: biblioteka.cnu@gmail.com, biblioteka.cnu@ukr.net, biblioteka@cdu.edu.ua