Електронні адреси бібліотеки: gmail biblioteka.cnu@gmail.comemail biblioteka.cnu@ukr.netemail 1 biblioteka@cdu.edu.ua      Соціальні мережі бібліотеки: instagram Instagramfacbook Facebooktelegram Telegram

ДО НАШОЇ КНИГОЗБІРНІ ЗАВІТАВ МИКОЛА ТОМЕНКО

20 вересня наукова бібліотека приймала поважного гостя -  українського політика та громадського діяча, лідера політичної партіїГромадський рух «Рідна країна», голови благодійного фонду під такою ж назвою, вченого й просвітника, доктора політичних наук та кандидата історичних наук, професора КНУ ім.Шевченка Миколу Володимировича Томенка. Принагідно нагадаємо, що він є нашим земляком із с. Малі Канівці (Золотоніщина) й віднедавна – другом нашої книгозбірні.

Відбулася жива й цікава розмова з колективом бібліотеки, яка торкнулась різних важливих тем вітчизняної історії, життя та діяльності  Михайла Максимовича та сучасних науки й культури. Микола Володимирович також розповів про свою громадську дяльність як збирача й популізатора культурної спадщини українського народу.

В дарунок бібліотеці він передав низку книжкових раритетів з власної колекції та колекції фонду «Рідна країна»: рідкісні видання першої половини ХХ ст., репринтні, а також  авторські видання.

photo 1 2024 09 24 11 53 46    photo 4 2024 09 24 11 53 46

Серед них ‒ «Нарис української соціалістичної програми» М. Драгоманова, датований 1918 р., «Нарис історії українського театру в Галичині» С. Чарнецького (1934 р.), збірка описів подорожів по Україні «Чужинці про Україну В. Свічинського» (1946 р), а також цінні видання  художніх творів відомих українських письменників, зокрема: «Два сини» М. Вовчка (1907 р.), оповідання Л. Андрєєва (1908 р.), «Кидаю слова: нариси та оповідання» Б. Лепкого (1911 р.), «Авірон» Г. Хоткевича (1917 р.), «Вибрані твори» М. Черемшини (1938 р.), «Вічна зірка» М. Хазана (1939 р.) та ін.

На окрему увагу заслуговує репринтне видання 1912 р. «Збірник, присвячений пам’яті Тараса Григоровича Шевченка». Ця книга ‒ з особистої книгозбірні сім’ї Томенків, і мовою численних документів розповідає про життя та творчість Шевченка, а також про ретельні підготовки та масштабні заходи, які проходили 26 лютого й упродовж майже усього березня 1911 року з нагоди 50-х роковин від дня смерті великого Кобзаря.

photo 8 2024 09 24 11 53 46

Разом зі стародруками Микола Володимирович подарував науковій бібліотеці свою книгу «Українській романтик Микола Гоголь», яка побачила світ у 2009 р. Книга присвячена дослідженню мотивів українського романтизму у творчій спадщині всесвітньо відомого письменника Миколи Гоголя та значення його доробку в контексті української історії, культури, літератури. У ній також подані публіцистичні праці, статті та листи Гоголя, фрагменти з популярних та маловідомих творів з описами українських традицій, звичаїв, побуту.

Щиро дякуємо Миколі Володимировичу за цікаве спілкування, цінні книжкові дарунки й чекаємо знову у гості. А наших шановних користувачів запрошуємо до бібліотеки на ознайомлення з цими раритетними виданнями.

Наталія Конджарян, заступниця директора

наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича

Перегляди: 46

ScopusWOSSDESPLzbMATHWARSEBEIEASPBDJTeamIOPScienceJstoreOECDWileySTATISTAICUINCOSIUSIAZ

Наша адреса: 18031, м. Черкаси, вул. Університетська, 22

Телефон: (0472) 35-52-29, (0472) 37-30-92

Електронна пошта: biblioteka.cnu@gmail.com, biblioteka.cnu@ukr.net, biblioteka@cdu.edu.ua