Електронні адреси бібліотеки: gmail biblioteka.cnu@gmail.comemail biblioteka.cnu@ukr.netemail 1 biblioteka@cdu.edu.ua      Соціальні мережі бібліотеки: instagram Instagramfacbook Facebooktelegram Telegram

Интернет-магазин nachodki.ru

ДЕРЖАВОТВОРЕЦЬ ІЗ ДЕНЬГІВ

 

У вітчизняній історії ХХ ст. доволі помітне місце належить Сергію Павловичу Шелухіну – видатному правникові й будівничому української державності доби революції 1917 – 1921 рр., а ще відомому публіцисту, письменнику та історику. Ця багато в чому харизматична постать є нашим земляком, уродженцем мого рідного села Деньги, що на Золотоніщині. Цьогорічного жовтня минуло 160 років від дня народження відомого українця, а тому доречно бодай кількома штрихами окреслити віхи його життя, покладеного на вівтар національної ідеї, та розповісти про сьогоденне вшанування памяті краянина-достойника.

Життя на вівтарі української ідеї

С. П. Шелухін має доконечно українське родове коріння й козацьке походження. Він був первістком у багатодітній родині дрібномаєткових дворян Павла й Явдохи Шелухіних. Зростав він а першим вчителем майбутнього державотворця став І. Ф. Бойко – племінник Тараса Шевченка. Здобувши початкову освіту, Сергій вступив до Лубенської класичної гімназії й виявив неабиякі здібності: у восьмому класі уклав підручник з тригонометрії (1883 р.).

А потім були роки навчання в Університеті св. Володимира (Київ), спочатку на фізико-математичному, пізніше на юридичному факультетах. У 1888 р. С. Шелухін завершив університетське навчання, й життєві обставини змусили його шукати заробіток, а не займатися наукою. Упродовж 5 років він обіймав різні посади в окружному суді м. Єлисаветграда, був почесним мировим суддею Кам’янець-Подільської округи, а згодом став прокурором Кишинівського окружного суду. Поряд з юридичною практикою він досить активно займався дослідницькою й публіцистичною роботою, опублікував понад 20 праць із питань історії та практики права.

Майже 15 років тривав Одеський період життєдіяльності нашого земляка: в Південній Пальмірі, де він (послідовно) перебував на посадах члена окружного суду, Генерального судді і сенатора цивільного департаменту. С. Шелухін домігся відкриття в гімназіях курсу правознавства, який сам і викладав. Наукові студії правника були помічені в Києві, тому його обрали дійсним членом Київського юридичного товариства при університеті Св. Володимира, а також історико-філологічного товариства при Новоросійському університеті.

00006381

 

Синівська любов до України та усвідомлення її підневільного становища привели С. Шелухіна в лави національно-визвольного руху уже з кінця позаминулого століття. Він обрав тернистий шлях опозиціонера, який супроводжувався постійним поліційним наглядом, затриманнями та допитами в жандармських відділеннях. У 1905 р. наш земляк став одним зі співзасновників одеської «Просвіти», де часто читав лекції та реферати – переважно з української тематики. А ще виступив одним із організаторів збору коштів для відкриття українського університету у Львові.

Саме в той період у нього остаточно вкорінилася ідея автономії України. Зрештою Сергій Павлович став одним із провідних функціонерів Української радикально-демократичної партії (від червня 1917 р. – партія Соціалістів-Федералістів), входив до її ЦК.

З початком революційних подій 1917 р. С. Шелухіна було обрано головою Одеського ревкому. Одначе він переїхав до Києва й поринув у законодавчу й державотворчу роботу. Від самого початку створення Української Центральної Ради наш земляк був у числі її найактивніших членів і, переглянувши свої попередні погляди, очолив фракцію самостійників, відстоюючи повну незалежность УНР. У грудні 1917 р. С. Шелухін обійняв відповідальну посаду Генерального судді Республіки (згодом сенатора). Після проголошення незалежності УНР у січні 1918 р. його було призначено на посаду міністра юстиції в уряді В. Голубовича.

Про високий державний авторитет нашого земляка свідчив хоча б той факт, що саме С. Шелухіну було доручено очолити делегацію Української держави на досить драматичних перемовинах з радянською Росією. Поряд з цим він входив до складу делегації УНР на Паризькій мирній конференції. Як згадують сучасники, Сергій Павлович виявив неабиякий дипломатичний хист і поряд з цим наполегливо та послідовно відстоював інтереси молодої держави.

Після повалення Гетьманату в грудні 1918 р. С. Шелухін зайняв в уряді Директорії уже звичну для себе посаду міністра юстиції. Проте його державна діяльність виявилася не тривалою, адже згодом УНР загинула, і від 1921 р. наш земляк опиняється у вимушеній еміграції (Чехословаччина). Тут він обіймав посаду професора й проректора Українського вільного університету у Празі. Його перу належить низка глибоких наукових публікацій з права, історії, політології. Серед найпомітніших праць – книжки «Літературні герострати українства», «Звідки походить Русь» та ін. Наш земляк відомий і своїми талановитими поезіями, які виходили під псевдонімами Павленко, Кондратенко, Просвітянин.

Украй насичене й плідне життя відомого Українця закінчилося на 75 році. Помер С. Шелухін 25 травня 1938 р. у Празі, де й похований.

Пошанування памяті

За радянської доби про С. Шелухіна не було жодних згадок на сторінках наукових чи довідкових і, тим паче, навчальних видань. Якщо десь і звучало це ім’я, то зазвичай у супроводі совкових ярликів на ктшалт: «петлюрівець», «Український буржуазний націоналіст» тощо. Лише в роки української Незалежності ім’я великого державотворця й просвітника почало повертатися із забуття. У його рідному селі Деньги у воєнному 2023 р. йому відкрито памятний знак. Імя С. Шелухіна носять вулиці в Києві, Одесі, Лубнах, Золотоноші, Деньгах, а також провулки в Кропивницькому та Черкасах. А цими ювілейно-жовтневими днями зроблено нові вагомі кроки пошанування відомого достойника.

У Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького розгорнуто змістовну виставку, що складається із понад півсотні ретросвітлин і документів, що додатково розкривають віхи життєдіяльності великого українського патріота. Вони почерпнуті з фондів столичних архівів і впорядковані деньгівським краєзнавцем Анатолієм Воропаєм. Незабаром вказана виставка на цілий місяць «переїде» до Черкаського обласного краєзнавчого музею.

1000027231 1

А в Деньгах, у день народження С. Шелухіна (18 жовтня за новим стилем), на базі місцевого навчально-виховного комплексу відбулися перші в Україні Шелухінські наукові читання, співорганізаторами яких стали ЧНУ ім. Б. Хмельницького та Черкаська обласна організація НСКУ. Їхніми учасниками стали 7 професорів та 8 доцентів, а також представники обласної та районної влади, студенти й учні. У заході взяв участь та виступив із глибокою доповіддю відомий український політик і просвітник, доктор політичних наук, професор, наш земляк із Малих Канівців Микола Томенко. На читаннях прозвучала одностайна думка про надання Шелухінським читанням систематичного характеру й пропозиція про присвоєння Деньгівському НВК імені С. Шелухіна. Одначе нові кроки пошанування нашого знаменитого краянина ще попереду…

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича, голова Золотоніської районної організації НСКУ

Перегляди: 13

ScopusWOSSDESPLzbMATHWARSEBEIEASPBDJTeamIOPScienceJstoreOECDWileySTATISTAICUINCOSIUSIAZ

Наша адреса: 18031, м. Черкаси, вул. Університетська, 22

Телефон: (0472) 35-52-29, (0472) 37-30-92

Електронна пошта: biblioteka.cnu@gmail.com, biblioteka.cnu@ukr.net, biblioteka@cdu.edu.ua